In timp ce imi faceam încălzirea la CrossFit New England,  unul dintre membrii salii vine la mine și imi spune: „Doctorul meu mi-a spus să nu mai practic CrossFit. Ce crezi?“

Problema m-a prins cu garda jos și m-a făcut să reflectez la opiniile mele cu privire la CrossFit și la ceea ce am auzit de la alți medici de-a lungul ultimilor 20 de ani de practică.

Sunt chirurg ortoped și în zilele când am pacienți la cabinet aud motivele de ce oamenii și-au făcut aceste programări. Îmi povestesc istoria durerii unei părți a corpului, a umărului, de exemplu. Îmi spun cum a început, cât de rău este și ceea ce au făcut pentru a se trata. Mulți au fost deja la alți medici și îmi povestesc despre vizitele și sfaturile pe care le-au primit. Scriu acest eseu plecând de la poveștile pacienților și de la ceea ce mi-au relatat. Scopul este de a ajuta sportivii CrossFit să aleagă dintre sfaturile pe care le-au primit.

Acestea sunt opiniile mele și nu trebuie interpretate ca sfaturi medicale.

Iată câteva dintre citatele pe care le-am auzit:

„Nu ridicați greutăți deasupra capului.“

Probabil că nu v-ați auzit niciodată medicul spunând urmatorul  lucru: "Nu pune bagajele în compartimentul de deasupra capului. Nu ridicati copilul deasupra capului. Nu

vopsiți tavanul.“ Așa că, oare de ce spun unii că nu ar trebui să ridici greutăți deasupra capului?

Ideea a apărut din cauza unor studii cu privire la anatomia umărului, care au arătat că oamenii cu o anumită curbă la nivelul osului acromion au o incidență mai mare asupra coafei rotatorilor. Când cineva are această formă și brațul este ridicat deasupra capului, în teorie, osul poate săpa în articulatie, dar unele studii recente au pus sub semnul întrebării această teorie. (Citiți Bursita si sindromul de impingement al umărului pentru mai multe detalii. Vedeti blogul in limba engleza. http://321gomd.com/shoulder-bursitis-and-impingement/ )

În primul rând, o mulțime de oameni nu au această formă de os și cu siguranță pot ridica lucrurile deasupra capului. În al doilea rând, brațul ținut peste cap timp de opt ore este diferit brațul ținut deasupra capului timp de câteva secunde la un moment dat. Ca și în orice manevră de haltere, greutățile ar trebui să fie ușor de controlat și forma ar trebui să fie perfectă. A sugera că nu ar trebui ridicată nici o greutate deasupra capului este greșit în opinia mea.

Nu ridicati ceva mai greu de 25 pounds/ 12 kilograme

„Nu ridica copilul, pe mama sau tatăl tău infirmi, cumpărăturile sau ghiozdanul.” Din nou, medicul dumneavoastră nu spune nimic din toate acestea, așa că, de ce ar sta altfel lucrurile atunci când sunt implicate greutăți, gantere sau haltere?

Cred că unii medici extrapolează și sunt părtinitori când vine vorba de halterofili din cauza mentalității. Activitatea de ridicare a greutăților este cel mai important tratament pentru osteoporoză si nu are efecte secundare. Nimeni nu poate argumenta împotriva acestui punct și nu poate ignora necesitatea prevenirii osteoporozei în rândul populației mai în vârstă.

Unii medici s-ar putea spune că vei câștiga în greutate și vei ridica indicele de masa corporala (IMC), un număr care este calculat prin măsurători de înălțime și greutate. Cineva poate fi obez cu un IMC ridicat. Cu toate acestea,o persoană în formă bună - așa cum este definit de CrossFit - poate avea, de asemenea, un IMC mare din cauza unei cantități mari de masă musculară. Eu unul nu subscriu la părerile care asociază un IMC ridicat cu ridicarea greutăților.

„Nu face CrossFit.“

Țin prelegeri de prevenire a leziunilor cauzate de CrossFit, iar la cele mai multe dintre ele, antrenorii se vor întoarce către membrii lor și vor spune: „Acum mă crezi dacă un doctor vă spune că este în regulă să CrossFit?“

Acești antrenori îmi spun că, de fapt, trebuie să împiedice membrii să pună greutate excesivă pe haltere, să efectueze unele manevre dincolo de nivelul lor real și așa mai departe. Antrenorii sunt mai precauți decât membrii lor și un antrenor prudent este cel mai bun, în opinia mea. Atunci când spun cuiva să nu practice CrossFit medicii privează pacientii de la a învăța cum să se deplaseze în mod corespunzător, sub supravegherea unui antrenor bine pregătit.

Unele leziuni necesită o intervenție chirurgicală, dar altele necesită doar odihnă și reconstrucție. 

„S-ar putea să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.“

În calitate de ortopezi vom analiza mai multe condiții care se vor îmbunătăți de la sine, să zicem, prin modificarea activității. „Încetați să faceți lucrurile care produc durere.“ „Tendinita“ se referă la fisuri microscopice într-un tendon, fisuri care se vor vindeca.

Trebuie să recunoaștem când lucrurile nu sunt normale și se adaptează în consecință, în cazul în care durerea se dezvoltă. Uneori, o intervenție chirurgicală poate fi evitată prin câteva săptămâni de control conservator sau odihnă, care sunt foarte liniștitoare pentru un pacient care crede că ceva ar trebui să fie reparat chirurgical.

„Ai nevoie de o doză de cortizon.“

Cortizonul ar trebui să fie rezervat pentru situații speciale, care nu au cunoscut îmbunătățirea cu ajutorul terapiei fizice sau odihnei. Uneori este indicat și ajută foarte mult. Cu toate acestea, cortizonul are efecte secundare care pot slăbi tendoanele sau care cresc riscul artritei atunci când este injectat în anumite zone. Acesta poate fi un medicament foarte eficient atuncicând ameliorează durerea prin reducerea substanțelor chimice care cauzează inflamațiile, dar nu ajută la vindecarea mai rapidă, motiv pentru care acesta trebuie utilizat rezonabil.

„Trebuie sa eliminam acest os.“

Uneori o intervenție chirurgicală are rezultate foarte bune atunci cand este efectuată pentru a elimina un pinten osos din umăr. Am văzut însă că o intervenție chirurgicală este uneori recomandată prea repede, atunci când anatomia nu este corelată cu diagnosticul de impingement. Arcul umărului este important, iar osul nu ar trebui să fie eliminat în cazul în care cauza nu este patologică.

 

ALT TEXT

În unele cazuri, sarcinile pot fi reduse pentru a reabilita leziuni și de a îmbunătăți sănătatea și funcția pe termen lung. (Dave Re / Jurnalul CrossFit)

„Nu ar trebui să ridici greutăți după o intervenție chirurgicală.“

Nu cred că este rezonabil să i se spună cuiva că nu poate ridica după o intervenție chirurgicală. Viața continuă și ridicarea de obiecte este parte a acesteia. Doar pentru că ridicarea greutăților se face în sala de sport nu înseamnă că nu vă puteți modifica haltera. Dacă cineva este rănit la locul de muncă și are nevoie de o intervenție chirurgicală, scopul chirurgului ar trebuisa fie reîntoarcerea muncitorului la locul de muncă. Această reîntoarcere ar putea include ridicarea unor obiecte grele

Scopul oricărui medic sportiv este ca atletul să se întoarcă la sportul pe care îl practică. Fiecare umăr este diferit, fiecare genunchi este diferit și fiecare intervenție chirurgicală este diferită. Uneori, un chirurg va da undă verde, cu nici un fel de restricții, după o intervenție chirurgicală.

Cu toate acestea, din cauza anatomiei, gravității prejudiciului sau a unei intervenții chirurgicale specifice, un chirurg vă poate sugera să priviți spre viitor și să selectați greutăți mai mici. Viața nu este un sprint, ci un maraton care ar trebui să vă mențină sănătatea după 40 de ani, după vârsta de pensionare și în viitorul îndepărtat.

Despre autor: Dr. Sean Rockett este un chirurg ortoped specializat în medicina sportivă. Dr. Rockett este un antrenor CrossFit de nivel 1 și se antrenează la CrossFit New England din 2008. Dr. Rockett este profesor asistent clinica Universității de Medicină Tufts și este, de asemenea, în echipa medicală a Jocurilor CrossFit.